“Vroeger kwam ik gewoon niet opdagen. Dankzij GO heb ik mijn passie gevonden”
Anouk is 34 jaar en heeft qua werk al van alles gedaan. Van dierenverzorger tot horeca. Maar vorige week deed ze eindexamen van haar opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Systemen (mbo-3). “De keuze voor GO College was voor mij écht essentieel. Ik wist nooit wat ik wilde en heb nu echt mijn passie gevonden. Nu ben ik zelfstandig en vol vertrouwen,” vertelt Anouk trots.
Ruim 2,5 jaar geleden liep ze binnen bij GO. Ze wilde zich laten omscholen en via Google kwam ze bij het GO College terecht. “GO College is klein en erg gericht. Dat sprak me meteen aan. Ik heb ook bij grotere opleiders opleidingen gevolgd, maar ik was altijd een nummer en niemand kende me bij naam. Bij GO kennen ze niet alleen mijn naam, maar ook mijn karakter en mijn verhaal.” Ook de locatie van GO College speelde een grote rol voor Anouk, want ze woont op slechts 10 minuten reisafstand. “Dat vond ik echt heel fijn, omdat ik het niet zag zitten om te werken en te leren en ook nog iedere avond na je school vanaf de andere kant van Rotterdam naar huis te moeten. Het is sowieso een pittig programma als je een opleiding start, dus minder reistijd is alleen maar prettig.”
Haar eerste kennismaking was met Jan, de directeur van het GO College. Hij vertelde Anouk over GO College en informeerde haar over de leerwerkbedrijven in de buurt. “Ik kreeg een heel informatiepakket mee én het advies direct een leerwerkbedrijf te zoeken,” laat Anouk weten. “Dus ik heb dat gedaan, met alle hulp van GO. En al snel kwam ik bij Le Duc Fine Food uit. Er gingen slechts een paar weken over de eerste kennismaking en mijn start heen. Alles voelde erg uitnodigend en welkom. Bij GO is alles goed voorbereid; dat was ik van mijn oude opleider wel anders gewend. Toen waren papieren en uitslagen soms gewoon zoek! Én – zo vervolgt Anouk – het is zo prettig dat het ook echt als een samenwerking tussen ons drieën voelt: GO College, Le Duc Fine Food en mijzelf.”
Anouk leert haar kennis op school bij GO en leert dat vervolgens toe te passen in de praktijk bij haar leerwerkbedrijf. Ze beschrijft hoe handig het is als je formules kent en weet hoe je bijvoorbeeld vermogens kan berekenen. “Die kennis is belangrijk, maar is vooral de theorie. Want in mijn werk staat het vermogen bijvoorbeeld gewoon op de machine, of ik gebruik online rekentools. Maar ik vind het wel prettig dat ik het belang ervan snap en de boel dus echt begrijp,” vertelt Anouk. “Ik kan dus goed toepassen in de praktijk, juist doordat ik de theorie beheers, dus als ik weet wat elektriciteit is, wat het doet, hoe het ontstaat, waar ik op moet letten en welke gevaren het met zich meebrengt.”
Zoals altijd bij GO, vindt elke 6 weken een evaluatie plaats tussen de opleider, leerling en het leerwerkbedrijf. De voortgang, maar ook persoonlijke hobbels, worden daarin besproken. Iets dat Anouk beschrijft als ‘zeer prettig en veilig’. “Mijn praktijkopleider kan mij door drukte soms minder begeleiding geven dan gewenst. Het is daarom zo fijn te weten dat je elke 6 weken een gesprek met elkaar hebt en waarin je van twee kanten gehoord wordt. Die uitkomst is altijd prettig,” vertelt Anouk aan ons. “Maar je moet wel willen. GO College is niets voor je als je naar school gaat omdat je nou eenmaal naar school moet. Je werkt en bent er voor jezelf. En als dat zo is, dan is het dat opleidingsgeld meer dan waard!”
Anouk ziet het GO College ook echt als de exclusieve techniekopleider. “Je krijgt wel gezamenlijke lessen, maar geen klassikale lessen, dus iedereen zit op een andere plek de lesstof. Dat zorgt ervoor dat je zelfstandig moet kunnen werken, maar ook dat je op je eigen tempo je opleiding volgt. Ik heb straks 2,5 jaar gedaan over mijn 3-jarige opleiding, maar er zit ook een jongen in de klas die er slechts 13 maanden over doet. Bij GO kan dat. Samen met het persoonlijke en kleinschalige karakter, maakt dat GO exclusief.”
De opleiding die Anouk volgt, Eerste Monteur Elektrotechnische Systemen, is erg breed. “Ik volg 12 vakken; dat had ik bij mijn vorige opleider echt niet. Ik kan allerlei kanten op straks: installatie, ruwbouw, servicemonteur worden van bijvoorbeeld CV-installaties, onderhoud van zonnepanelen, et cetera. Mijn focus ligt op industriële automatisering. Ik werk in een fabriek in de foodsector en ben verantwoordelijk voor het besturingsproces. Ik word allround opgeleid: onderhoud, mechanisatie, zoeken van storingen, modificeren van machines, vervangen van onderdelen… van alles!” Dat is exact waar Anouk zo blij van wordt. En toch, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Allround is super, want je kan alle kanten op. Maar programmeren en besturingstechniek vind ik veel interessanter dan lasdoosjes en kabels leggen. Na mijn opleiding ga ik me dan ook verder specialiseren in PLC techniek en automatisering,” sluit Anouk met vrolijke toon ons gesprek af.
—
Over GO College
GO College is de particuliere techniekopleider waar je jouw MBO-3 of MBO-4 opleiding op je eigen tempo volgt. Wij geloven dat vakgericht opleiden alleen in samenwerking kan en dus leer je van ons én je leerwerkbedrijf. Persoonlijke begeleiding is bij ons geen woord, maar een belofte en versterkt jouw waarde in de praktijk