“Bij het GO-college voel je gewoon dat het klopt”

Na zijn opleidingen Elektrotechniek (MBO-1) en Koude Techniek (MBO-2), komt Giovani vanuit Curaçao naar Nederland. Hij wil doorleren. Zijn opleiding tot Eerste Monteur (MBO-3) start hij enthousiast en gedreven in Den Haag bij het Zadkine College. Ondanks zijn inzet loopt de opleiding helaas spaak. Bij het GO College vervolgt Giovani jaren later alsnog zijn opleiding; iets dat zijn leven verandert. Rigoureus.

“Ik kwam op mijn 27e naar Nederland om door te leren. Ik volgde MBO-3 Eerste Monteur en had al snel moeite om een goede stageplek te vinden” zo vertelt Giovani ons. “Ik kon werkelijk niets vinden. Uiteindelijk kreeg ik van mijn opleider een stageplek toegewezen, maar die was aan de andere kant van Rotterdam, terwijl ik in Den Haag woonde. Die afstand en reistijd waren voor mij niet te doen.” Giovani verliest zijn motivatie, terwijl juist zijn opleiding de reden was om naar Nederland te komen. “Ik had geen doel en inkomen meer en het ging dus helemaal niet zo goed met mij.”

Hij besluit noodgedwongen zijn opleiding te stoppen en aan het werk te gaan. Ruim twee jaar werkt Giovani als magazijnmedewerker bij een elektronicabedrijf. Tot hij via zijn nicht wordt geattendeerd op een vacature bij een installatiebedrijf. “Ik zag het meteen als kans. Dit was precies de reden dat ik naar Nederland was gekomen! Het was een enorm mooie stap voor mij”. In de zomer van 2019 wordt Giovani aangenomen bij AA Installatie, waar hij al snel de kans krijgt om een opleiding te volgen bij het GO College. In augustus 2022 start Giovani dan ook, opnieuw, met zijn opleiding Eerste Monteur Installatie, MBO-3. Hij is zijn werkgever, en nu dus ook leerwerkbedrijf, dankbaar dat hij juist bij het GO College mag leren. “Bij Zadkine werd alles alleen maar uitgelegd… en uitgelegd… en uitgelegd. Je mist dan de praktijk en bent helemaal niet zelfstandig. Nu, doordat ik in de praktijk leer, ben ik veel zelfstandiger. Ik kan zelf in het werk beslissingen nemen en ik kan eerder dan anderen zelfstandig voor klanten werken.”

Wat voor hem goed werkt en uniek is, gaat over de volgorde van het leren. “Ik leer van collega-monteurs in de praktijk. En vlak daarna leer ik de theorie via mijn opleiding bij het GO College. Het klinkt misschien gek, maar dus eerst de praktijk en dán de theorie”. Voor Giovani betekent die aanpak dat de theorie hem de onderbouwing geeft van wat hij in de praktijk al kan. “Dan vallen de puzzelstukjes op zijn plaats en snap ik het geheel veel beter.” Het feit dat het GO College zichzelf ‘de exclusieve techniekopleider’ noemt, begrijpt Giovani dan ook wel. “Zij zijn de enige opleider waar het leslokaal ook echt klopt met de praktijk en waar de docenten praktijkgericht lesgeven. Onze docent legt bijvoorbeeld precies uit hóe het werkt op werkvloer. De materialen en gereedschappen die we gebruiken, zie ik ook bij mijn leerwerkbedrijf. Je voelt gewoon dat het klopt.”

Het combineren van werk, de opleiding en een gezinsleven is pittig en heeft Giovani wel onderschat. Zo nu en dan ervaart hij chaos om alles haalbaar te houden. Samen met zijn werkgever en het GO College gaat hij op zoek naar extra begeleiding hierin. “Ik moet doen wat het belangrijkste is, maar bespreek graag samen hoe we alles goed in orde krijgen.”

Als we vragen hoe Govani zijn doel heeft hervonden, geeft Giovani duidelijk aan: “Mijn leven is door de opleiding echt veranderd. Ik heb nu een stabiele baan en inkomen. En door mijn opleiding kan ik andere projecten voor klanten doen. Daardoor leer ik weer over nieuwe systemen, koudetechniek, luchtbehandeling, waterleidingen en klimaatsystemen. Ik leer nu ongelooflijk veel van verschillende zaken. Ik kan het allemaal. En leren bij het GO College is niet goedkoop, maar het is wel wat het behalen van mijn doel mogelijk maakt. Daarom betaal ik het leerlingdeel graag. Het is iets wat je zó graag wenst, dus dan ga je ervoor. Ik ben misschien door de prijs wel nog meer toegewijd om mijn doel te behalen, ook omdat mijn werkgever ook een deel betaalt.”

We vragen Giovani of hij nog iets wil toevoegen aan het fijne gesprek dat we met hem hebben. Hij is resoluut. “Als je het kán doen, dan moet je het gewoon doen”, zo sluit Giovani trots af. “Maar nu moet ik ophangen, want ik heb nu mijn gesprek met Jan en mijn werkgever over de voortgang.”

Over GO College

GO College is de particuliere techniekopleider waar je jouw MBO-3 of MBO-4 opleiding op je eigen tempo volgt. Wij geloven dat vakgericht opleiden alleen in samenwerking kan en dus leer je van ons én je leerwerkbedrijf. Persoonlijke begeleiding is bij ons geen woord, maar een belofte en versterkt jouw waarde in de praktijk.

GO for it!

Bij GO volg je jouw persoonlijke MBO-3 of MBO-4 opleiding in de richting elektrotechniek,
installatietechniek en werktuigbouwkunde. Je combineert 1 dag op school met 4 dagen werken
bij één van onze 60 leerwerkbedrijven die jouw opleidingsbudget beschikbaar stellen*.

Ontmoet onze leerwerkbedrijven