“De beste mensen zijn de Handige Harry’s: leerlingen die nieuwsgierig zijn en zelf durven sleutelen”
Van landbouwmechanisatie naar waterstof-expert: het is de korte samenvatting van wat Dirk Reedijk, eigenaar van Reedyk te Klaaswaal, sinds 1989 realiseert. Inmiddels werkt hij, als innovatieve machinebouwer, met zo’n 20 betrokken collega’s dagelijks aan de volledige keten. Vanaf het ontwerp tot en met productie, alles verzorgen zij uit eigen huis. Daarnaast doen zij veel onderhoud en reparatiewerkzaamheden van bestaande machines. “En sinds 3 jaar hoort waterstoftechniek daar bij. En dus werken we met doeners die nieuwsgierig zijn, lef hebben en houden van variatie.”
Reedyk heeft alle kennis in huis om klantvragen op te lossen. Hun vaste startpunt? De kern van het probleem. “Want als je die weet, kan je pas echt waarde leveren,” zo stelt Dirk eenvoudig. Die waarde zit ‘m bij Reedyk in jaren ervaring en expertise in hydraulica, mechanica, besturingstechniek en elektrotechniek. En sinds een jaar of 3 ontwikkelen zij nieuwe toepassingen met waterstoftechniek. Een specialisatie die voortkomt uit Dirk’s passie voor duurzaamheid en innovatie, maar ook gezien wordt als belangrijke route naar een toekomstbestendige wereld. “Onze ambitie is om lokaal waterstof te produceren. Waterstof is een energiedrager en kan gemaakt worden uit hernieuwbare energie van natuurlijke bronnen zoals zon of wind. Met behulp van water en zonnestroom kan je waterstof maken. Je kunt het makkelijk opslaan, vervoeren en je belast het stroomnet niet. Daarom is het goed inzetbaar als alternatief voor fossiele brandstof. Met een brandstofcel wordt waterstof weer omgezet naar elektriciteit. Het restproduct is dan weer water.”
Van een filosofisch toekomstbeeld spreekt Dirk allerminst. “Wij zijn er dagelijks mee bezig. Het is gewoon een simpele kwestie van doen. We doen engineering, metaalbewerking en maken machines inclusief de complete aandrijving en besturingstechniek. Daarbij is waterstof gewoon de nieuwe energiedrager en daarmee voldoen de opgeleverde machines aan de zero-emissie eisen van deze tijd.” Het is voor Reedyk een logische aanvulling op de kennis die ze reeds in eigen huis hebben en Dirk ziet dan ook dat ze daar het verschil in kunnen maken.
Om die totaaloplossing te kunnen bieden aan zijn klanten, werkt Dirk met veel disciplines. En omdat ze “een klein clubje” zijn, moeten Dirk zijn collega’s meerdere dingen kunnen, zodat ze elkaar goed kunnen ondersteunen en zelfstandig met de klantvraag aan de slag kunnen. Daarnaast heeft Reedyk veel klanten waar ze het totale onderhoud voor doen.
“Dat onderdeel van het werk is een mooie uitdaging. Door goed onderhoud uit te voeren en hierin optimaal te adviseren kunnen we stilstand bij de klant voorkomen. Stilstand komt nooit uit want ook onze klanten hebben weer afspraken en deadlines lopen bij hun relaties. Door onderhoud goed in te plannen voorkomen we onverwachte situaties en die besparen onze klanten veel tijd en geld. We werken graag met techneuten die flexibel zijn in kennis en kunde, en er blij van worden zelfstandig en gevarieerd voor klanten aan de slag te zijn. Bij Reedyk blijven collega’s een leven lang leren”.
“De leerlingen van GO zijn wel écht de intrinsiek gemotiveerden; die willen graag. Bij grotere opleiders kom ik te veel leerlingen tegen die toevallig in die opleiding zijn ingestroomd. Dat merk je in hun drijfveren, in hun kennis en ook in het uitvalspercentage”
Dirk Reedyk
Als we Dirk vragen wat dat betekent voor de opleiding van zijn mensen, is hij duidelijk. Dirk werkt bijzonder graag samen met leergierige mensen die bij Reedyk de kneepjes van het vak kunnen leren. Ze groeien mee en ruim 50% blijft graag in dienst na de opleidingsperiode. De beste mensen zijn voor Reedyk wel de ‘Handige Harry’s’, zoals Dirk ze noemt: leerlingen die nieuwsgierig zijn, veel willen leren, op onderzoek uit durven gaan en ook in hun vrije tijd graag aan dingen sleutelen. “Dat zijn de mensen die op zoek zijn naar variatie en niet elke dag hetzelfde willen doen. En die dat aandurven, lef hebben dus,” stelt Dirk.
Een jaar of 4 geleden werd het eerste contact gelegd tussen GO-College en Reedyk. “Vanuit mijn nevenfunctie bij de Metaalunie ontmoeten we elkaar. Ik was wel meteen onder de indruk van de aanpak van GO. We werken ook wel met stagiaires van hogescholen of hebben soms een snuffelstagiair van een middelbare school. De leerlingen van GO zijn wel écht de intrinsiek gemotiveerden; die willen graag. Bij grotere opleiders kom ik te veel leerlingen tegen die toevallig in die opleiding zijn ingestroomd. Dat merk je in hun drijfveren, in hun kennis en ook in het uitvalspercentage. De betrokkenheid is dan bij de leerling maar ook bij de opleider zoveel minder, waardoor we geregeld zien of horen dat leerlingen tussentijds stoppen.” Voor Dirk is dat niet wat hij wenst: “We investeren namelijk met elkaar in deze groei.”
Het fijne van GO is dat het een kleine club is. Makkelijk schakelen, versnellen en vertragen of een ander stukje kennis inbrengen in het lesprogramma. “Zo is machinebouw totaal anders dan installatietechniek,” vertelt Dirk. “Natuurlijk leer je dat bij GO beiden, maar bij ons ligt wel meer nadruk op de techniek die bij ónze branche zo belangrijk is. Daardoor hebben we diepgang in de lesstof en in de groei van de leerling. Daar hebben wij baat bij als bedrijf en de leerling ook,” vertelt Dirk enthousiast.
Reedyk werkt doelgericht. De kleinschaligheid, de korte lijnen, het maatwerk: het is belangrijk om met zekerheid de service te kunnen blijven bieden aan klanten. Dirk wil dat zijn mensen goed, met de juiste bagage op pad kunnen naar klanten. “We willen natuurlijk geen stilstand bij klanten dus je moet wel de goede dingen kunnen doen. De doeners en Handige Harry’s van GO gebruiken hun gezond verstand, houden van variatie en durven iedere uitdaging aan te gaan. Ze zijn direct inzetbaar en daarom zijn de opleidingskosten niets anders dan een mooie investering in je mensen,” sluit Dirk af.
GO-College is de particuliere techniekopleider waar je jouw MBO-3 of MBO-4 opleiding op je eigen tempo volgt. Wij geloven dat vakgericht opleiden alleen in samenwerking kan en dus leer je van ons én je leerwerkbedrijf. Persoonlijke begeleiding is bij ons geen woord, maar een belofte en versterkt jouw waarde in de praktijk